GTIN – Artikelcodes

Wat is een GTIN

Het Global Trade Item Number (GTIN) of wereldwijde artikelidentificatie-nummer (voorheen EAN) maakt deel uit van het wereldwijde GS1-systeem en zorgt voor de duidelijke, wereldwijde unieke identificatie van artikelen, verkoop- en handelseenheden, maar ook van diensten. De GTIN maakt geautomatiseerde registratie mogelijk van oogst tot kassa, bijvoorbeeld via het scannen van de streepjescode. Bovendien schept het de basis voor het elektronische berichtenverkeer tussen retailers en leveranciers (EDI). Van het bestellen van de producten per computer en de betrouwbare identificatie in de winkel tot permanente beschikbaarheid in winkelschappen: met behulp van de GTIN kunnen bedrijven hun bedrijfsprocessen optimaal op elkaar afstemmen en daarbij branche- en landsgrenzen overschrijden.

Duidelijke identificatie

Efficiënte bestel- en leverprocessen, flexibiliteit, traceerbaarheid: de eisen in de groente- en fruit sector zijn de afgelopen jaren constant toegenomen. Met behulp van een duidelijke en eenduidige productaanduiding op basis van de GS1-standaards kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven aan deze verplichtingen voldoen. De enorme hoeveelheid aan artikelen en handelseenheden vraagt echter om een bijzonder nauwkeurige beschrijving van de producteigenschappen

Het is de dagelijkse uitdaging in de branche om groente- en fruitproducten zo vers mogelijk in de handel te brengen, alsof het net geoogst is. Op basis van seizoens- en klimaatschommelingen kunnen vraag en aanbod echter steeds op het laatste moment veranderen. Des te belangrijker is het voor de levensmiddelenhandel om de gewenste producten snel en flexibel te kunnen verkrijgen. Het is alweer enige tijd geleden dat de meeste handelsondernemingen hun gezamenlijke productbeheer en logistiek hebben geautomatiseerd met behulp van de internationaal geldende GS1-standaards.

Voorbeelden

Meer informatie

Mocht u meer informatie over de GTIN kunt u op onderstaande brochure klikken.

Deze brochure is op aanvraag op hardcopy te ontvangen. Naast Nederlands is deze in de volgende talen beschikbaar: Engels, Duits en Frans

Mocht u interesse hebben in 1 van deze brochures kunt u een email sturen naar [email protected] met onderwerp: Aanvragen GLN brochure NL/EN/DE/FR. Vergeet niet uw adres gegevens achter te laten.