Cookie instellingen wijzigen
 

Klik op bovenstaande afbeelding voor een vergrote weergaveKlik op bovenstaande afbeelding voor een vergrote weergave


 

Wat is GPC?

Global Product Classification (GPC) is de nieuwe Internationale Productcodering voor AGF-producten gebaseerd op een bestaande GS1 standaard. GPC bewerkstelligt een eenduidige weergave van de bestelgroepen waarbinnen in dit geval AGF-producten vallen. Voor de AGF-sector is het een belangrijke aanvulling op bestaande GS1 standaards. GPC maakt verdere internationale standaardisatie van het handelsproces mogelijk

Hoe werkt GPC

Hoe werkt GPCGPC is een hierarchische indeling voor productclassificatie. In de afbeelding hierboven is als voorbeeld de indeling voor ronde tomaten schematisch weergegeven.

Binnen GPC begint de indeling bij een segment. In het geval van AGF producten is dit Voedingsmiddelen, Dranken en Tabakswaren. Hierna verdelen we het onder naar de familie. In het bovenstaande voorbeeld is dit Groente (niet blad) Onbewerkt en Onverwerkt. Daarna gaan we naar de Klasse, in dit geval Tomaten. Ten slotte zijn we aangekomen bij het meest gangbare niveau op het gebied van product classificatie, namelijk de brick code. Deze code geeft een specifieke productsoort aan. In dit geval Ronde Tomaten.

Mocht je het product nog verder willen specificeren, dan gebeurt dit middels de bric kattributen en daarbij behorende waardes. Hiermee specificeren we bijvoorbeeld de kwaliteit, teeltwijze, kleur of land van herkomst van een product

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld van het gebruik van attributen weergegeven voor de brick ronde tomaten.

GPC Poster

Frug I Com heeft een poster gemaakt met de Fresh Produce Of The World. Op deze poster worden alle producten, volgens de GPC classificatie, getoond. De producten zijn gebundeld per klasse weergegeven. De poster is vrij beschikbaar en kan bij Frug I Com worden aangevraagd.

 

Klik op de bovenstaande afbeelding voor een vergrote weergave.