Nieuws Artikelen | Categorieen | Zoeken | Syndicatie

Wat is de TOEGEVOEGDE WAARDE van OPEN DATA zonder verbinding Overheidsinformatie en Keteninformatie? Wat is de TOEGEVOEGDE WAARDE van OPEN DATA zonder verbinding Overheidsinformatie en Keteninformatie?
Door frugadmin op donderdag 21 februari 2013 - 3686 x bekeken
Als je deze vraag opschrijft begrijp je al meteen dat het niet makkelijk is. Maar ik heb de afgelopen tijd wat zitten nadenken over de Open Data ontwikkeling die met name getriggerd wordt vanuit de Precisielandbouw.

Komende week is bij ZLTO de Open Data Estafette.  Hierbij wordt vooral gekeken naar Open data die de overheid beschikbaar stelt aan het bedrijfsleven versus  wat kun je er als business mee. 

Graag tonen we hier op de informatiemarkt ons Facebility Project. Niet zozeer voor de directe link met geodata en data van de overheid maar voor de bewustwording dat we middels slim gebruik te maken van de verbindingen in de informatieketen ons product, lees de teler, een gezicht kunnen geven. We kunnen ook in een AGF-bulk-markt telers, producenten , handelaren koppelen aan de barcode op de verpakking voor kassascanning. Niet alleen geven we hen een gezicht maar vertellen ook het verhaal achter het product en leren de consument weer wat er in een paprika zit, wanneer je hem kunt kopen, hoe te bewaren, hoe is hij geteeld etc. Kortom toegevoegde waarde leveren als informatie die onderdeel is van het product. 
Maar er is wel degelijk een verbinding. Deze applicatie is gebaseerd op de internationale GLN (Global Location Number) standaard van GS1. Dit wereldwijde unieke nummer voor een locatie, perceel, kas, pakstation, etc. etc. maakt sterke opkomst, en terecht, in de AGF. GLN (als GGN = Global GAP Number) is inmiddels de basis voor een voor de belangrijkste certificatiesysteem Global GAP. Ook accepteert de KCB een GLN als wettelijk toegestane herkomst identificatie. Inmiddels zijn in Nederland  al meer dan 1000 AGF-telers uitgerust met een GLN en deze ontwikkeling zet zich voort. Een ander aspect is het gebruik van de GPC, Global Product Classificatie, om het gewas / product te classificeren (hoe weet je anders dat het lekker is in een salade), is in Facebility verwerkt. Hiermee is een wereldwijde product identificatie standaard voor AGF georganiseerd. Richting overheid is de GPC nu ook geïntegreerd in de CLIENT-EXPORT applicatie. Overigens is dit een ontwikkeling die niet alleen in AGF gebeurt maar ook de Sierteelt werkt men momenteel aan rollout GLN en GPC.  

Als je dan gaat nadenken over het ontsluiten van Open Data van de overheid en de verbinding tussen deze informatie en de keten dan kun je alleen maar constateren dat ontsluiting van deze data direct betekend dat er gelijkwaardige sleutelvelden gebruikt moeten worden. Dus GLN voor locatie/herkomst en GPC voor product/gewas. Dit voor alle informatie bij de overheid en dus ook GEO-informatie.  Anders is verbinden met de informatie uit de keten onmogelijk. En dan vraag ik me dus af waar de echte toegevoegde waarde voor de keten vandaan gaat komen.   
Tijdens de Open Data Estafette is er een brainstorm gepland. Alhoewel ik me realiseer dat Open Data nu nog vaak betrekking heeft op gebieden, infrastructuur, komt de echte waarde van verbinden met bedrijven.

Benieuwd hoe hiernaar gekeken wordt. Ook over de noodzaak voor standaardisatie. Mijns inziens echter voorwaarde voor succes. 

Harrij Schmeitz
Managing Director Frug I Com